Wiemy, że przez gotowanie ulega zniszczeniu pewna ilość witamin zawarta w warzywach czy owocach. Dlatego w codziennym pożywieniu powinniśmy uwzględnić pewną ilość tych produktów w stanie surowym. Szczególnie w okresie jesiennym i latem, gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców najbogatszych w witaminki, nie szczędźmy trudu dla przygotowania surówek. Surówki przyrządza się z reguły szybko, a zatem, gdy mamy za dużo zajęć, możemy je przygotować bez większej straty czasu. Za chwilę zamieszczę kilka szybkich surówek do zrobienia, które nie zabiorą nam dużo cennego czasu, a wzbogacą nasze zapotrzebowanie na cenne witaminy dla naszego organizmu.
Surówka z kapusty białej:
Surówka z kapusty białej:
Składniki:
- 60 dkg kapusty białej
- 10 dkg cebuli
- 10 dkg śmietany
- sól , cukier
- ocet do smaku
Przygotowanie:
Szatkujemy kapustę oraz kroimy cebulkę. Do poszatkowanej kapusty dodajemy drobno usiekaną cebulę, następnie poprawiamy do smaku cukrem i octem. Przed podaniem zalewamy gęstą śmietaną. Surówka idealnie nadaje się do ziemniaków i dań rybnych.
Sprawdzone rady mojej mamy:
Zamiast octu możemy dodać do surówki kwaśnych jabłek startych na tarce o grubych oczkach, lub ogórka kiszonego startego lub drobno pokrojonego.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz