Witam Serdecznie.



Zapraszam wszystkich do czytania przepisów oraz korzystania z nich. Postaram sie aby były proste nie drogie i jasne. Miłego czytania i gotowania. Pozdrawiam Marcin.

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Wiemy, że przez gotowanie ulega zniszczeniu pewna ilość witamin zawarta w warzywach czy owocach. Dlatego w codziennym pożywieniu powinniśmy uwzględnić pewną ilość tych produktów w stanie surowym. Szczególnie w okresie jesiennym i latem, gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców najbogatszych w witaminki, nie szczędźmy trudu dla przygotowania surówek. Surówki przyrządza się z reguły szybko, a zatem, gdy  mamy za dużo zajęć, możemy je przygotować bez większej straty czasu. Za chwilę zamieszczę kilka szybkich surówek do zrobienia, które nie zabiorą nam dużo cennego czasu, a wzbogacą nasze zapotrzebowanie na cenne witaminy dla naszego organizmu.

 Surówka z kapusty białej:

Składniki:

  • 60 dkg kapusty białej
  • 10 dkg cebuli
  • 10 dkg śmietany
  • sól , cukier
  • ocet do smaku

Przygotowanie:

Szatkujemy kapustę oraz kroimy cebulkę. Do poszatkowanej kapusty dodajemy drobno usiekaną cebulę, następnie poprawiamy do smaku cukrem i octem. Przed podaniem zalewamy gęstą śmietaną. Surówka idealnie nadaje się do ziemniaków i dań rybnych.

Sprawdzone rady mojej mamy:

Zamiast octu możemy dodać do surówki kwaśnych jabłek startych na tarce o grubych oczkach, lub ogórka kiszonego startego lub drobno pokrojonego.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz