Tłusty Czwartek.
Autorem artykułu jest Agnieszka Katarzyna HukTŁUSTY CZWARTEK - Ostatni czwartek przed Wielkim Postem(Środą Popielcową)rozpoczynający ostatni tydzień karnawału.W ten dzień zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami.Tłusty Czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału i jest wstępem do hucznych,obficie zakrapianych,pełnych obżarstwa zabaw i bali karnawałowych.
SKŁADNIKI:
1/2 sera
1/2 sera
1/2 mąki
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
2 łyżki octu lub spirytusu
1 łyżka sody
1/2 kostki margaryny
Wszystkie składniki połączyć i zarobić ciasto.Rozwałkować i wykrawać szklanką.Smażyć jak pączki.
Smacznego!!
Wszystkie składniki połączyć i zarobić ciasto.Rozwałkować i wykrawać szklanką.Smażyć jak pączki.
Smacznego!!
PĄCZKI.
Składniki:
1kg. mąki(0.5 zwykłej i 0.5 krupczatki lub tortowej)
10dkg. drożdży
6-8 żółtek
1 jajko
10dkg. masła
10dkg. cukru(ok.pół szklanki) pudru
2 szklanki mleka
100ml. wódki
aromat rumowy
marmolada na nadzienie
olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.Przesiej mąkę do dużej głębokiej miski.Do drugiej mniejszej miski wkrusz drożdże, dodaj 5-6 łyżek mąki,łyżkę cukru kryształu i niepełną szklankę letniego mleka.Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce,aby rozczyn urósł.W tym czasie na małym ogniu stopić masło.Potem mikserem utrzeć żółtka oraz jajko z cukrem i szczyptą soli.Nie dosypywać więcej cukru niż jest w przepisie(gdyż powoduje szybkie przypalanie się pączków).Gdy rozczyn podwoi objętość i jego powierzchnia się spłaszczy,wlej go do mąki,która jest w dużej misce, wlej do tego kogel-mogel z jajek, resztę letniego mleka,alkohol,zapach.Wszystko dokładnie wymieszaj.Wyrabiać aż ciasto nie będzie się lepiło do rąk.Wlać roztopione masło i wgnieść w ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego pączki i smażymy na rozgrzanym oleju.
1kg. mąki(0.5 zwykłej i 0.5 krupczatki lub tortowej)
10dkg. drożdży
6-8 żółtek
1 jajko
10dkg. masła
10dkg. cukru(ok.pół szklanki) pudru
2 szklanki mleka
100ml. wódki
aromat rumowy
marmolada na nadzienie
olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.Przesiej mąkę do dużej głębokiej miski.Do drugiej mniejszej miski wkrusz drożdże, dodaj 5-6 łyżek mąki,łyżkę cukru kryształu i niepełną szklankę letniego mleka.Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce,aby rozczyn urósł.W tym czasie na małym ogniu stopić masło.Potem mikserem utrzeć żółtka oraz jajko z cukrem i szczyptą soli.Nie dosypywać więcej cukru niż jest w przepisie(gdyż powoduje szybkie przypalanie się pączków).Gdy rozczyn podwoi objętość i jego powierzchnia się spłaszczy,wlej go do mąki,która jest w dużej misce, wlej do tego kogel-mogel z jajek, resztę letniego mleka,alkohol,zapach.Wszystko dokładnie wymieszaj.Wyrabiać aż ciasto nie będzie się lepiło do rąk.Wlać roztopione masło i wgnieść w ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego pączki i smażymy na rozgrzanym oleju.
CHRUST.
SKŁADNIKI: 50dkg. mąki pszennej
10 dkg. cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
4 łyżki mleka
15 dkg. masła
tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Jajka, mleko, cukier i masło zmiksować.Dodawać po trochu mąki nadal miksując.Zagnieść gładkie ciasto.Następnie cienko je wałkujemy i kroimy w paski.Każdy pasek naciąć pośrodku i przewinąc formując chrust.
SMACZNEGO!!!!!
---SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Jajka, mleko, cukier i masło zmiksować.Dodawać po trochu mąki nadal miksując.Zagnieść gładkie ciasto.Następnie cienko je wałkujemy i kroimy w paski.Każdy pasek naciąć pośrodku i przewinąc formując chrust.
SMACZNEGO!!!!!
Aga1234
Artykuł pochodzi z serwisu http://artelis.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz